o-- SAÇLAR --o

Saçlar canlı yapılardır. Köklerini kaybederler ise canlılıklarını da kaybederler. Normal bir kafanın saçlı derisinde 100.000-150.000 saç teli vardır. Saçın yapısındaki keratin, tırnaklarımızın da ana maddesidir. Kıl kökleri sadece el avuçlarında ve ayak tabanlarında yer almaz. Kıl kökü yapısı bazı ufak farklar gösterse de genel olarak tüm memelilerde aynı karakteristikleri taşır. Bir kıl kökü, epiderm ve dermanın ortaklaşa yaptıkları ve bağımsız yapılardır. Kıl kökünün en önemli kısmını dermadan gelişen dermal papilla oluşturur. Dermal papilla hücrelerin etkisi ile epidermal kökenli hücreler hızla değişerek ve keratinize olarak saç telinin yaparlar.

Tek bir saç teli 0.02 mm-0.04 mm. kalınlıktadır. 20-50 saç teli ancak yan yana geldiklerinde 1 mm'.'ik bir kalınlığa ulaşırlar. Saç telleri çok dayanıklıdırlar. Yaklaşık 60 kg'lık bir yükü taşıyabilir ve boylarının % 70'ine kadar gerilmeye dayanabilirler.

Saç telleri, cilt altındaki köklerinden günde 0.35 mm. uzarlar. Bu da ortalama ayda 1 cm'dir. Uzama hızı, kişiye, yaşa, kişinin diyetine ve strese bağlıdır. Bir saç teli, bel hizasına kadar 6 yılda uzar.

Sağlıklı bir saç teli 2-6 sene yaşar. 3 aylık son bir dinlenme döneminden sonra saç teli dökülür. Yeni bir saç teli uzamaya başlar. Saçın ömrü de uzama hızında olduğu gibi kişiye, yaşa, beslenmeye bağlıdır.

Eğer saç ömrü 2 yıl ise; o kişilerin saç boyları hiçbir zaman bel hizasına kadar gelemez.

Saçlara rengini melanin ismi verilen bir pigment verir. Melanafor isimli bir yapı, saç teline ne kadar melanin yollarsa saçın rengini belirler. Çok miktarda melaninin yollanması siyah-kahverengi saçlara neden olurken az miktarda melanin sarı saçlara neden olur. Bazı bilim adamları UV ışınların da saç renginin belirlenmesinde önemli olduğunu söylemektedirler.

Saçlar, kimyasal yapılarındaki hidrojen bağları nedeni ile elastik bir yapıdadır. Bu bağlar, elektromagnetik bağlardır. Sulu ortamlarda kırılırlar . Saça elastikliğini veren bu bağların kırıldığı durum, saçların en zayıf olduğu durumdur. Ortamın pH'sı ve ortamdaki elektrolitlerde ( potasyum, magnezyum ve sodyum) bağların kuvvetini etkiler. Özellikle asitli solüsyonlar hidrojen bağlarını kuvvetlendirir. Saçların çalkalama suyuna sirke konmasının verdiği sağlamlık eskiden beri bilinmektedir. Şampuan ve saç conditionerlerinin seçimi bu nedenlerle çok önemlidir. Hava kirliliği, stres ve diğer faktörler etkisi ile zarar gören ve zayıflayansaçların bakımı için kullanılacak kozmetik seçimi son derece önemlidir. pH 3.0 den az ise saçlar zarar görürken 3-3.5 arsında optimum etki göstermektedir.

Hazırlayan: Dr. Serdar HEPGÜL