Güzelliğinizi Tamamlayan Kokular : PARFÜM
 

Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?

Doğada bulunan veya sentetik olarak elde edilen hoş kokulardır. Hoş kokuları olan bitkiler tarihte önceleri ilaç sonra süs ve daha sonrada güz
elliği tamamlayan kokular olarak kullanılmışlardır. Bu amaçla kullanılmış en eski doğal kaynaklardan biri gül'dür.

Gülün taşıdığı o güzel kokuyu elde etmek kolay değildir. Bir parfümün
nasıl yapıldığının anlaşılması ve maliyetlerinin değerlendirilmesi açısından bu konuya biraz değineceğiz. Gül çiçekleri sabah erken saatlerde elle toplanırlar. Çuvallarda biriktirilip en kısa zamanda distilasyon merkezlerine ulaştırılırlar. Bütün bu işlem saat 10.00'dan önce bitmelidir. Çünkü güneş artık ısıtıyor ve gül çiçeklerinin taşıdığı bazı koku özlerinin buharlaşmasına neden olmaktadır. Distile ediciler saat 10.00'dan sonra çiçek kabul etmemektedirler. Daha sonra çift su distilasyonu denilen yöntemle gülün tüm kokusal özelliklerini taşıyan yağı elde edilir. Gül yağında %45 kadar Citronellol, Nerol ve %14-30 Geraniol isimli alkoller vardır. Bir kilo gül yağı elde etmek için tam 2.000.000 güle ihtiyaç vardır. Bir başka değişle 1 gr. gül özü, 2.000 adet gülün özüdür.


Elde edilen bu bitki özlü yağlar, bazı işlemlerden geçirilip, içersine kalıcılığını sağlayıcı bazı maddeler eklenmesi ile esans denilen ve en yüksek konsantrasyondaki koku haline getirilir. Piyasaya verilecek olan kokular değişik oranlarda uygun alkollerle dilüe edildikten sonra şişelenirler. Genelde has esanslar 5, 10, 15 ml.'lik şişelerde satılır ve çok pahalıdırlar. Çok az kullanmak yeterlidir. Eau de parfum, esans konsantrasyonu has parfüme göre daha azdır. Ancak diğer formlara göre daha yüksektir, bu nedenle kalıcıdır. Esans içeriği daha az olan bir başka form ise Eau de Toilet'tir. Parfüm dendiğinde genelde Eau de parfum ve Eau de Toilet anlaşılır. Parfümler genelde 30 ml., 50ml. ve 100ml.'lik formlarda olabileceği gibi 30ml., 75 ml. ve 125ml.'lik formlarda da olabilirler.

Parfüm şişeleri özel çalışmaların sonucunda üretilirler. Bazı firmalar özellikle dökme parfümler için çok özel kristallerden özel şişeler üretmektedirler. Parfüm şişeleri ya taşıdıkları sprey ünitesi ile parfümü size ulaştırır ya da dökme parfüm şişeleri şeklindedir. Son zamanlarda bazı tasarımcılar (C.K) geliştirdikleri yeni bir sprey ile çok küçük damlacıklardan oluşan bir parfüm topunu oluşturmaktadırlar.

Günümüzde kokular değişik formlarda da piyasaya sunulmaktadır. Parfum Deo Spray; Koltuk altlarına uygulanan, daha düşük konsantrasyondaki form, Parfum Body Lotion; Koku içeren vücut losyonu Parfum Shower and Bathing Gel; Koku içeren banyo veya duş sabunu

Kokuların Sınıflandırılması


Çok değişik sınıflandırmalar varsa da, en temel sınıflandırma kokunun eldesine göre başlayan ve kaynağını gösteren sınıflamadır. Kokular doğal ve sentetik olarak iki temel grupta incelenirler. Doğal kokular ise elde edildikleri yere göre isimlerdirilirler. Bu grup da


ÇİÇEK Kokuları: Manolya, lavanta, gül, orkide, zambak, portakal çiçeği, limon çiçeği, yasemin vb.

MEYVE kokuları: Şeftali, portakal, kavun, mandalina, limon

BAHARAT kokuları: Karanfil, zencefil, karabiber, tarçın

AĞAÇ kokuları: Sandal ağacı

Çiçek ve meyve kokularının karışımları oryantal kokular ismini almaktadır. Çiçek ve baharat kokularının karışımları ise yarı oryantal olarak adlandırılmaktadır.

Koku Nasıl Seçilir?

Tabii ki size en yakışanını seçmek gerekir. Ancak size yardımcı olabilecek bazı noktaları hatırlatmak istiyoruz.

Yaşa Göre:
Genç yaşlarda, daha çok son çıkan moda kokular kullanılmaktadır. Uzmanlar, daha çok taze kokuları, sabun kokulu parfümleri, pudra kokulu parfümleri, çiçek ve meyve kokularını önermektedirler. (C.K One), (Red Door-Elizabeth Arden) Orta yaştan itibaren zaten tarz oturmaya başlamıştır. Daha çok çiçek ve baharatlı kokular tercih edilmektedir. (Chanel 5) (Diorella-Christian Dior), (Diorissimo-Christian Dior)

Günün Saatine Göre:
Gündüzleri genelde daha hafif kokular, çiçek ve meyve kokuları tercih edilir. Uzmanlar gündüz saatlerinde deo spreylerin kullanılmasını önermektedirler. Akşam saatlerinde ise daha iddealı ve çarpıcı kokular tercih edilir. (Sun Moon and Stars-Lagerfeld), (Angel-Terry Mugler), (Hypnotic Poision-Christian Dior)

Bu konuda daha çok sınıflama vardır. Biz bu noktada Internet üzerindeki önemli kaynaklardan birisi olan www.perfumani.com'dan rastladığımız bir parfüm seçme yardımcısının değişik durumlar için önerilerini size veriyoruz.

Öncelikle kategorileri, iş, resmiyet, spor, klasik, romantik, eğilimci.

Her mevsim için ayrı veya yıllık bir öneri getiriyor

Bahar için Romantik (360-Perry Ellis), (Fendi), Spor (4711) (Barysinkov), Klasik ( 4711) (Misbalmain)
Yaz için Romantik (ESCADA-ActII) (Sun Moon and Stars-Lagenfeld), Spor (4711) (Eau de GUCCI-Gucci), Klasik (4711) (Gloria Vanderbilt-V DE Vanderbilt)
Tüm yıl için Romantik (ESCADA-Acte II) (Fendi), Spor (4711), Klasik (4711) (Decadence)

Koku Nasıl Test Edilir?

Gelelim nasıl deneyeceğinize? Bu konuda uzmanların tavsiyelerini aşağıda sıraladık

  • Duş yapın,
  • İyi bir modda olun,
  • Parfüm veya kokulu bir şey kullanmayın,
  • Tarzınızı belirleyin,
  • En fazla 3 koku deneyin (burnunuz 3'den fazlasını ayıramayacaktır.),
  • Mutlaka cildinizde deneyin,
  • Denediğiniz kokuyu, belirli aralıklar ile koklayarak cildinizde en hoş kalanı seçiniz.

Bazı Önemli Noktalar

Uzmanlar parfüm kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktaları da vurguladılar.

Parfüm cilde 15-20 cm. uzaklıktan kullanılmalıdır. Daha geniş bir alana ve homojen dağılım sağlanır.
Parfüm temiz tene uygulanmalıdır.
Eğer dökme parfüm kullanıyorsanız, parfümünüzü kulak arkası, bilek ve ayak bileklerinize tatbik edin. Bu bölgeler daha çok ısındıklarından parfümünüzün güzel kokusu uzun süre duyulacaktır. Parfüm giysilere de sıkılabilir, ancak ertesi gün bir başka parfüm ile o kıyafeti giyerseniz kokular karışabilir.
Bazı parfümlerin hafif lekeler de bırakabileceğini aklınızdan çıkartmayın.

Hazırlayan: Eda BİLSEL